Cara-cara & langkah2 memohon Yayasan Bank Rakyat

Salam, hari ni just nak share ilmu untuk adik-adik yang baru nak apply / dah apply biasiswa/pinjaman boleh ubah bank rakyat. PPBU (Yayasan Bank Rakyat)

      Rugi sapa tak apply bank rakyat ni. Bidang sy MATH dpt pinjaman RM38 000.00 / 1sem=RM4750. lagi tinggi dari JPA. +pula, YBR juga sesuai untuk golongan berpendapatan rendah, golongan berpendapatan rendah diutamakan. JPA mmg susah sangat nak dapat melainkan pointer anda 3.9 ke atas. Sedih tengok kawan-2 xdpt JPA.. diorang tak mintak bank rakyat sbb "yakin" dapat JPA... n ramai tak tau pasal biasiswa bank rakyat ni..

Pinjaman Pendidikan Boleh Ubah (PPBU) 

PPBU ditawarkan bagi peringkat pengajian peringkat PHD, Sarjana, Profesional, Sarjana Muda, Diploma dan Sijil Kemahiran kepada pelajar yang layak yang sedang menuntut dalam tahun pertama. Tujuan adalah membantu pelajar-pelajar melanjutkan pengajian ke Institusi Pengajian Tinggi Awam / Swasta (IPTA / IPTS) dan Institusi Latihan Awam / Swasta (ILA / ILS) di dalam negara secara sepenuh masa. PPBU ditawarkan kepada pemohon yang mendapat tempat dan sedang mengikut pengajian di tahun pertama di IPTA / IPTS di dalam negara yang diiktiraf oleh kementerian yang berkaitan dengan pengajian tinggi, Jabatan Pendidikan Swasta dan Agensi Kelayakan Malaysia (MQA) dan juga ILA / ILS.


Kelebihan dia ? APA SANGAT LAH BEST KAN BANK RAKYAT NI ?

1. Pinjaman boleh ubah kepada biasiswa. Ikut CGPA
3.75-4    tak perlu bayar apa-apa
3.5-3.75 bayar 10% je
3.0-3.5   bayar 30%
2.5-3.0   bayar 50%
2.0-2.5   bayar 70%
0-2.00    pinjaman terbatal dan bayar balik semua.. (maintain pointer jgn smpai bwh 2.0)
      Jadi average range student dpt 3.0 keatas. so bayar siket je kan berbanding ptptn.. RM28 000 (Belum masuk interest). Bayaran balik YBR mestilah dalam tempoh 5 tahun, jadi lepas 5 tahun je dah bebas hutang... Kalau belajar betul2 dapat jadi biasiswa terus.

2. Ada kontrak kerja 5 tahun tapi biasanya Bank Rakyat tak ambil pun student kerja dgn dia, sebab terlalu ramai yg apply n jawatan kosong yang kurang kat Bank Rakyat. Kalau dengan JPA, kalau dia panggil kerja dengan dia, kena pergi... kalau tak kena bayar RM100 000. Hamik kaww!! Pinjam 30 +++ je,, bayar nya berganda-ganda.

3. Tau x pasal bank rakyat ? Bank rakyat ni satu-satunya bank koperasi islam sepenuhnya. Ramai orang berebut2 beli saham bank rakyat. Profit dia lagi tinggi dari ASB  :)


Prosedur-2 & Peringkat-2 Permohonan Yayasan Bank Rakyat.

1. Apply online kat web Yayasan Bank Rakyat. Tarikh permohonan akan diumumkan... tahun 2012 open bulan April - September. **Oh kene log in balik. YBR dah tukar design baru.  Tengok kat sini syarat2 mohon ybr  Layak memohon jika ayh/ ibu jadi ahli bank rakyat.

2. Tunggu sehingga YBR umumkan keputusan siapa yang layak untuk ujian saringan kedua. Ada 2 peringkat. So sapa2 yang layak untuk peringkat seterusnya kena la wat ujian saringan. Biasanya kalau lepas ni dah boleh la dapat. Tp ada juga beberapa rakan yg tak dapat, mungkin sbb dia dah ada penaja lain. cth yayasan melaka.

      Ujian ni senang je. Dalam masa 30 minit kene jawab semua soalan dia. Make sure line internet laju n xputus2 . Kalau putus, no return back. FAIL. Waktu jawab ujian ni ajak lah 2 3 orang kawan bantu.. sediakan la apa2 yang patut, macam laptop, calculator, pen, n kertas. Soalan dia memang nampak senang tapi tricky. Contoh tahun lompat, kita tak perasan pun. Laptop tu digunakan untuk search soalan2 yang tak tahu. Kalau tak tahu just copy soalan dan search je. kadang2 ada je jawapan pakcik google. heew.

       Ada beberapa category soalan. nanti korang akan diberitahu melalui emel. English senang je, math tricky sket. Haa lupa nak habaq, nanti ada soalan berkaitan bank rakyat. research la sket. belek2 website dia. Mcm, siapa pengerusi yayasan bank rakyat, kat mana main office diorang, pastu profit diorang, sejarah bank rakyat ni.. heeww   :D

Contoh kalau berjaya dapat biasiswa Bank Rakyat
3. Dah jawab tunggu je la keputusan dia, layak dapat ke x. Nanti dia akan umumkan. Cth tahun 2012 dia umum pd 26 Disember 2012. SO up to date je la ngn bank rakyat tiap bulan k.. kalau layak jugak dia akan hantar emel. make sure emel tu emel yg salu guna la k.


4. Tahniah sebab layak. Ni la proses paling rumit sekali. Kne setelkan dokumen perjanjian dalam masa 30 hari. Fuhh =.= Kalau ada ptptn pun sakit gak. kene uruskan pembatalan dengan ptptn / penaja lain dahulu.. Mintak surat pembatalan. Mintak penyata baki pinjaman. Mintak pihak uni surat pengesahan penaja. Kene cop dokumen, Kene sign depan saksi... Yg payah nya nak uruskan dgn ptptn tu.. saket jiwa..


Contoh macam ni la yang dia nak.. Dia akan bagi pada emel borang2 lain.
1. Checklist Borang PPBU
2. Panduan AM Mengisi surat tawaran YBR

 Antara syarat-syarat YBR :)



OK DAH HABIS. Nak tanya apa2 komen jelah k..   :)





64 comments:

  1. salam. tumpang tanya. kalau sdg tahun kedua, masih bole mohon PPBU nih ke?

    ReplyDelete
  2. salam, soalan yang ditanya tu ada limit masa ke? Ada berapa soalan?

    ReplyDelete
  3. assalam... yang perujuk berjawatan itu bole sapa2 je ke??

    ReplyDelete
  4. Salam.. nk tanye ckit.. Sy ade bce yg student uitm dpt 6500 stahun.. mkneye satu sem dpt 3250... berbeza dgn u lain...dpt 9500 stahun.. ke dy bgantung pade cos jgk?? Tq

    ReplyDelete
    Replies
    1. yep student uitm dpt kurang skit dr u lain..dia bgantung kpd yuran u masing2..

      Delete
  5. Assalam.Utk master jordan/morocco boleh ke dlm pengajian islam

    ReplyDelete
    Replies
    1. Untuk master xpasti.. n luar negara pun xpasti ada ke x... boleh call yayasan bank rakyat terus..

      Delete
  6. Replies
    1. So far xde interview... cuma ada short list je..

      Delete
  7. Assalam..saya baru je dapat tahu yg saya layak dapat YBR ni tapi sekarang saya terikat dengan PTPTN.Bukan bank rakyat ke yg akan uruskan pertukaran kita drpd ptptn ke ybr?Kalau tak,payah jugak saya kena uruskan pertukaran.Haih -__________-

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kita yg kene uruskan sendiri pembatalan ptptn kita. Tp pinjaman ptptn, ybr yg akan langsaikan,

      Delete
  8. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  9. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  10. Salam, sy baru abz pengajian Diploma. Semasa dip sy membuat pinjaman PTPTN. Jika tahun hadapan 2014 sy berjaya menyambung pengajian ke degree adakah sy layak mohon PPBU? Adakah perlu sy kemukan penyata PTPTN semasa pengajian dip dulu coz sy belum mula membayar pinjaman tersebut. Sy kurang faham, harap dapat membantu. Terima kasih :)

    ReplyDelete
  11. kena setel utang dalam masa 5 tahun after grad ke.? cane kalu x keje lagi tym tuh.? hohoho

    ReplyDelete
  12. salam.. nak tnya.. sy skrg under ptptn. sem depan sy nk try apply bank rakyat. Boleh ke apply YBR kalau belom tolak ptptn? Just in case, x dpt YBR sy malas nk apply PTPTN kali kedua.. leceh...

    ReplyDelete
  13. salam nk tye.. buku biru tu, dpt slpas kte hntr dokumen kite atau sebelum kte hntr dokumen tu, buku biruu tu smpai? tq.. blh tk watsapp sy.. 013.993.4650

    ReplyDelete
  14. Selamat sejahtera,, nak tanya,, borang PPBU ni nak hantar kt almt mana ek??

    ReplyDelete
  15. Terus buat permohonan kat bangunan bank rakyat tu boleh?

    ReplyDelete
  16. @wan nazilah
    Boleh apply YBR walaupun belum tolak ptptn. Dah dapat baru tolak

    @anonymous
    buku biru tu dapat bila kita dapat tawaran bank rakyat. dah komfem dapat.

    @anonymous
    Saya tak pasti alamat yang mana.. kat borang tak ada ke?

    @nuriman hussin
    tak sure yang tu...

    ReplyDelete
  17. saya telah memasuki ybr tetapi telah dinyatakan slepas menghantar maklumat nama pengguna dipakai. apa yang perlu saya lakukan?

    ReplyDelete
  18. Assalamualaikum. Saya nak tanya. Apa proses seterusnya kalau saya dah tamat belajar? Mcm mana proses seterusnya?

    ReplyDelete
  19. Salam. Saya ingin bertanya. Bila ye akan dibuka lagi permohonan? Sbb, tarikh baru je tutup 4julai 2014

    ReplyDelete
    Replies
    1. utk degree bulan 8/9 nnt

      Delete
  20. salam,sy nk tny..utk blaja oversea xde eyh??

    ReplyDelete
  21. salam akak. nk tanya about the surat pengesahan tajaan tu mmg mntk dkt u masing2 ke? atau mcm mne ye? and salinan penyata keanggotaan tu yg mana ye?

    ReplyDelete
  22. Yup.surat pengesahan tajaan tu.saya baru nak mula sem 1 di uitm september nie.and uitm cakap saya mmg la takde mana2 bantuan penajaan sebab belum daftar pun lagi.jadi mana nak dpt surat pengesahan tu atau tak payah pun boleh ?.

    ReplyDelete
  23. saya nak daftar tapi dinyatakan nama pengguna dipakai.mcm mana ye?

    ReplyDelete
  24. Asalam.Saya nk Tanya..klu says nk mints tuk sem DPN...so kene daftar sem nie kn??please tlg Saya.confused

    ReplyDelete
  25. Slm..nak tanya.sy baru apply utk master. tp skrg ni ade penaja mybrain, lepas ke..lgpun mybrain master cover yuran je,xde wang sara diri. n satu lg ade kuiz ke

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak silap nye tak bole ade penaja lain kalau nak guna ybr. Yup, ade kuiz untuk saringan kedua. :)

      Delete
    2. Awak bole maintain ngan penaja sekarang sbb awak baru apply ybr kan. Kalau awak da dpt nanti baru kene tolak penaja sekarang.

      Delete
  26. Saya ingin berkongsi 1 program dari UK yg boleh buat income sampingan.---------- EarnYoga.biz-----------
    Kenapa anda digalakkan join??
    1--- FREE REGISTER
    2---tiada apa2 bayaran yang dikenakan.
    3--- Tiada tipu muslihat ( kalau anda rasa program ini menipu...anda x rugi apa2 pun...anda x keluar modal pun kan??)
    4---Tak perlu Cari org tak perlu jual beli barang.
    5---Syarat kelayakan: Anda ada FACEBOOK/TWEETER/WHASAPP dan tahu Guna komputer sikit2..apa shj termasuk WECHAT atau laman sosial yang lain.
    Anda perlu open link di bawah Dan register shj sbg member.. Lepas register anda terus dapat USD25 x 3.4 = RM 85.00... Lepas tu anda akan dapat link anda sendiri....apa lagi copy link anda sendiri Dan copy ayat2 says ni Dan paste kt fb/tweeter Dan sbgny. Setiap org yang buka link anda, anda akan terima ganjaran sebanyak USD 5 x 3.4=RM34.00..MUDAHKAN?? Duit anda boleh pilih samada ke bank atau cek dipos ke alamat rumah anda.
    ---------------->>>>>>>>>>>>http://bit.ly/VfcdSF<<<<<<<<<<<<----------------
    ----------DOES NOT MAKE ANY SENSE??---ME TOO AT FIRST--------------

    ReplyDelete
  27. Salam .. akak kalau xde acc bank rakyat boleh mohon x ?? Sekurang2nya dpt result spm berapa baru boleh mohon ??

    ReplyDelete
  28. Salam akak , nak tanya.. klu xde akaun bank rakyat boleh apply tak ? Sbab sya ingat nak buat akaun bank rakyat tu bila dh dpt tawaran.. boleh tak ye ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bole rasenye. Sebab pihak ybr mintak salinan buku akaun bank rakyat bile da confirm dpat nanti. Kalau tak sure, bole bace syrat2 nye. :)

      Delete
  29. assalam, saya nk tanya, saya dah daftar yayasan bank rakyat, tp saya tak faham pasal surat pengesahan penaja drpd universiti, saya baru dapt tawaran dari IPTA, 1 Sept baru daftr.. jadi saya tidak ada penaja. so mcam mana ye?

    ReplyDelete
    Replies
    1. nabila, awak letak apa masa dia tanya pernah dapat tajaan atau tidak?

      Delete
    2. salam,saya baru lepasan asasi uitm and waktu asasi tu ade bg elaun kpt,then saya tulis ade dapat tajaan, surat pengesahan tu kene tulis sendiri and minta cop dari uitm ke?bulan 9 ni saya dapat tawaran ke umt utk degree.

      Delete
    3. saya letak tidak.. tp dulu masa dip ada ambil ptptn. agaknya kena pengesahan juga ke?

      Delete
    4. klu tak silap saya, kena mintak cop dari uitm..

      Delete
  30. Salam. Sy nak tanya, duit pinjaman yg diberi utk Ijazah Sarjana Muda ialah 9500 setahun atau jumlah yang diberi mengikut course dan jenis universiti (awam/swasta) seseorang?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Depends universiti. Kalau macam uitm, kurang sikit la. Sebab yuran sikit.

      Delete
  31. salam yang dah belajar 2 tahun macamane boleh apply tak?

    ReplyDelete
  32. salam akak, tentang penyata keanggotaan tu yang mana ye? wajib ada ke?

    ReplyDelete
  33. penyata keanggotaan tu ape bende ek? n saya sekarang mmg dpt ptptn, tapi dekat ruang pernah dapat tajaan tu saya letak tidak. sebab saya igt tajaan untuk kelulusan sedia ada

    ReplyDelete
  34. Slaam kaak!!! kalau pointer kurang dari 3 bolhe ?

    ReplyDelete
  35. salam,saya baru lepasan asasi uitm and waktu asasi tu ade bg elaun kpt,then saya tulis ade dapat tajaan, surat pengesahan tu kene tulis sendiri and minta cop dari uitm ke?bulan 9 ni saya dapat tawaran ke umt utk degree.

    ReplyDelete
  36. kak borang permohonan tu kena sahkan ke tidak.and then dokumen apa yg kita perlu hantar skali ngan borang..pliss reply kak..saya dah nak hantar dah boranag nim..plisss

    ReplyDelete
  37. salam,saya cuma nak tahu berapa lama proses untuk tahu kita dapat atau tidak?

    ReplyDelete
  38. saya baru balik dari pejabat yayasan ybr kat area dataran hari tu.
    dan saya baru tahu yg surat pengesahan tajaan tu kena mintak dekat ipt masing2.
    kalau awak pelajar baru yg belum daftar dan akan daftar september nie,contohnya macam
    saya,kena tunggu daftar dulu. dah start belajar dan berstatus aktif,baru boleh keluar surat tu.ni apa yg akak pejabat kat uitm tu cakap la.kalau uitm shah alam,pergi kat unit kebajikan.(kalau tak silap saya).dah complete semua baru hantar.

    penyata keanggotaan tu kalau ada sesiapa dalam family awak mempunyai saham dgn bank rakyat.kalau takde,takpe.

    proses utk dpt tahu tu lambat lagi.kalau tak salah,sesi sarjana yg baru start ni,tutup bulan 10.lepas sebulan baru keluar keputusan dapat atau tak.dah dapat keputusan,standby jawab quiz.so kalau nak dapat duit tu,maybe dalam sem 2 atau awal tahun,tahun depan.(untuk pendaftar august ni)

    ni je info yg saya dapat,kalau salah,betulkan la.kalau kurang,tambahkan.haha.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sy nak tnya, kalau sy tak pernah dpt tajaan sblm ni, perlu jugak ke surat pengesahan tajaan tu? Dan kalau perlu, sy sebelum ni asasi um dan skrg deg uitm, sy perlu mintak surat pengesahan tajaan tu dekat uitm la kan?

      Delete
  39. As salam, kena buka akaun bank rakyat x untuk mohon ybr ni??

    ReplyDelete
  40. Assalamualaikum, penyata keanggotaan bank rakyat tu mcm mana ye?

    ReplyDelete
  41. Assalamualaikum, saya nak tanya pasal yg surat penaja tu. saya baru nak masuk universiti 1 sept ni. Jadi, saya belajar dulu dan nanti minta borang penaja dekat pejabat universiti. Selepas tu, baru saya hantar semua dokumen2 ke Yayasan Bank Rakyat melalui pos. Betul tak?

    ReplyDelete
  42. Assalamualaikum, sy nak tanya , mcm mne sy nk buat jika sy tersilap alamat email semasa nk dftr masuk myebabkan sy x bole nk log in utk isi borang tu. So sy perlu call pihak bank rakyat la kn? xde blacklist nme kn?..Mohon bantuan sbb sy betul2 buntu + sedih.. :(

    ReplyDelete
  43. Assalamualaikum..sy nk tny salinan ape yg perlu dihntr brsma borg pemohonan ni??

    ReplyDelete
  44. salam,kalau sy dpt melanjutkan pelajaran diluar negara utk buat pathway 'asasi-degree' boleh ke sy memohon? atau ada cara lain?

    ReplyDelete
  45. assalam ... nak tanyaa . sebelum hantar dokumen semua tu kena buka akaun bank rakyat ke ???

    ReplyDelete
  46. menawarkan pinjaman

    Apakah Anda memerlukan pinjaman mendesak? Jika ya hubungi kami di (excelservices.managementonline@gmail.com) untuk informasi lebih lanjut.

    nama:
    jumlah:
    Durasi:
    Pin Telepon:
    Negara:

    ReplyDelete
  47. Nak tanya, berapa lama duration untuk amek kuiz tu dengan tarikh tutup hantar borang??

    ReplyDelete

Terima kasih atas kritikan membina :')