Cara-cara & langkah2 memohon Yayasan Bank Rakyat

Salam, hari ni just nak share ilmu untuk adik-adik yang baru nak apply / dah apply biasiswa/pinjaman boleh ubah bank rakyat. PPBU (Yayasan Bank Rakyat)

      Rugi sapa tak apply bank rakyat ni. Bidang sy MATH dpt pinjaman RM38 000.00 / 1sem=RM4750. lagi tinggi dari JPA. +pula, YBR juga sesuai untuk golongan berpendapatan rendah, golongan berpendapatan rendah diutamakan. JPA mmg susah sangat nak dapat melainkan pointer anda 3.9 ke atas. Sedih tengok kawan-2 xdpt JPA.. diorang tak mintak bank rakyat sbb "yakin" dapat JPA... n ramai tak tau pasal biasiswa bank rakyat ni..

Pinjaman Pendidikan Boleh Ubah (PPBU) 

PPBU ditawarkan bagi peringkat pengajian peringkat PHD, Sarjana, Profesional, Sarjana Muda, Diploma dan Sijil Kemahiran kepada pelajar yang layak yang sedang menuntut dalam tahun pertama. Tujuan adalah membantu pelajar-pelajar melanjutkan pengajian ke Institusi Pengajian Tinggi Awam / Swasta (IPTA / IPTS) dan Institusi Latihan Awam / Swasta (ILA / ILS) di dalam negara secara sepenuh masa. PPBU ditawarkan kepada pemohon yang mendapat tempat dan sedang mengikut pengajian di tahun pertama di IPTA / IPTS di dalam negara yang diiktiraf oleh kementerian yang berkaitan dengan pengajian tinggi, Jabatan Pendidikan Swasta dan Agensi Kelayakan Malaysia (MQA) dan juga ILA / ILS.


Kelebihan dia ? APA SANGAT LAH BEST KAN BANK RAKYAT NI ?

1. Pinjaman boleh ubah kepada biasiswa. Ikut CGPA
3.75-4    tak perlu bayar apa-apa
3.5-3.75 bayar 10% je
3.0-3.5   bayar 30%
2.5-3.0   bayar 50%
2.0-2.5   bayar 70%
0-2.00    pinjaman terbatal dan bayar balik semua.. (maintain pointer jgn smpai bwh 2.0)
      Jadi average range student dpt 3.0 keatas. so bayar siket je kan berbanding ptptn.. RM28 000 (Belum masuk interest). Bayaran balik YBR mestilah dalam tempoh 5 tahun, jadi lepas 5 tahun je dah bebas hutang... Kalau belajar betul2 dapat jadi biasiswa terus.

2. Ada kontrak kerja 5 tahun tapi biasanya Bank Rakyat tak ambil pun student kerja dgn dia, sebab terlalu ramai yg apply n jawatan kosong yang kurang kat Bank Rakyat. Kalau dengan JPA, kalau dia panggil kerja dengan dia, kena pergi... kalau tak kena bayar RM100 000. Hamik kaww!! Pinjam 30 +++ je,, bayar nya berganda-ganda.

3. Tau x pasal bank rakyat ? Bank rakyat ni satu-satunya bank koperasi islam sepenuhnya. Ramai orang berebut2 beli saham bank rakyat. Profit dia lagi tinggi dari ASB  :)


Prosedur-2 & Peringkat-2 Permohonan Yayasan Bank Rakyat.

1. Apply online kat web Yayasan Bank Rakyat. Tarikh permohonan akan diumumkan... tahun 2012 open bulan April - September. **Oh kene log in balik. YBR dah tukar design baru.  Tengok kat sini syarat2 mohon ybr  Layak memohon jika ayh/ ibu jadi ahli bank rakyat.

2. Tunggu sehingga YBR umumkan keputusan siapa yang layak untuk ujian saringan kedua. Ada 2 peringkat. So sapa2 yang layak untuk peringkat seterusnya kena la wat ujian saringan. Biasanya kalau lepas ni dah boleh la dapat. Tp ada juga beberapa rakan yg tak dapat, mungkin sbb dia dah ada penaja lain. cth yayasan melaka.

      Ujian ni senang je. Dalam masa 30 minit kene jawab semua soalan dia. Make sure line internet laju n xputus2 . Kalau putus, no return back. FAIL. Waktu jawab ujian ni ajak lah 2 3 orang kawan bantu.. sediakan la apa2 yang patut, macam laptop, calculator, pen, n kertas. Soalan dia memang nampak senang tapi tricky. Contoh tahun lompat, kita tak perasan pun. Laptop tu digunakan untuk search soalan2 yang tak tahu. Kalau tak tahu just copy soalan dan search je. kadang2 ada je jawapan pakcik google. heew.

       Ada beberapa category soalan. nanti korang akan diberitahu melalui emel. English senang je, math tricky sket. Haa lupa nak habaq, nanti ada soalan berkaitan bank rakyat. research la sket. belek2 website dia. Mcm, siapa pengerusi yayasan bank rakyat, kat mana main office diorang, pastu profit diorang, sejarah bank rakyat ni.. heeww   :D

Contoh kalau berjaya dapat biasiswa Bank Rakyat
3. Dah jawab tunggu je la keputusan dia, layak dapat ke x. Nanti dia akan umumkan. Cth tahun 2012 dia umum pd 26 Disember 2012. SO up to date je la ngn bank rakyat tiap bulan k.. kalau layak jugak dia akan hantar emel. make sure emel tu emel yg salu guna la k.


4. Tahniah sebab layak. Ni la proses paling rumit sekali. Kne setelkan dokumen perjanjian dalam masa 30 hari. Fuhh =.= Kalau ada ptptn pun sakit gak. kene uruskan pembatalan dengan ptptn / penaja lain dahulu.. Mintak surat pembatalan. Mintak penyata baki pinjaman. Mintak pihak uni surat pengesahan penaja. Kene cop dokumen, Kene sign depan saksi... Yg payah nya nak uruskan dgn ptptn tu.. saket jiwa..


Contoh macam ni la yang dia nak.. Dia akan bagi pada emel borang2 lain.
1. Checklist Borang PPBU
2. Panduan AM Mengisi surat tawaran YBR

 Antara syarat-syarat YBR :)



OK DAH HABIS. Nak tanya apa2 komen jelah k..   :)





141 comments:

  1. salam. tumpang tanya. kalau sdg tahun kedua, masih bole mohon PPBU nih ke?

    ReplyDelete
  2. salam, soalan yang ditanya tu ada limit masa ke? Ada berapa soalan?

    ReplyDelete
  3. assalam... yang perujuk berjawatan itu bole sapa2 je ke??

    ReplyDelete
  4. Salam.. nk tanye ckit.. Sy ade bce yg student uitm dpt 6500 stahun.. mkneye satu sem dpt 3250... berbeza dgn u lain...dpt 9500 stahun.. ke dy bgantung pade cos jgk?? Tq

    ReplyDelete
    Replies
    1. yep student uitm dpt kurang skit dr u lain..dia bgantung kpd yuran u masing2..

      Delete
  5. Assalam.Utk master jordan/morocco boleh ke dlm pengajian islam

    ReplyDelete
    Replies
    1. Untuk master xpasti.. n luar negara pun xpasti ada ke x... boleh call yayasan bank rakyat terus..

      Delete
  6. Replies
    1. So far xde interview... cuma ada short list je..

      Delete
  7. Assalam..saya baru je dapat tahu yg saya layak dapat YBR ni tapi sekarang saya terikat dengan PTPTN.Bukan bank rakyat ke yg akan uruskan pertukaran kita drpd ptptn ke ybr?Kalau tak,payah jugak saya kena uruskan pertukaran.Haih -__________-

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kita yg kene uruskan sendiri pembatalan ptptn kita. Tp pinjaman ptptn, ybr yg akan langsaikan,

      Delete
  8. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  9. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  10. Salam, sy baru abz pengajian Diploma. Semasa dip sy membuat pinjaman PTPTN. Jika tahun hadapan 2014 sy berjaya menyambung pengajian ke degree adakah sy layak mohon PPBU? Adakah perlu sy kemukan penyata PTPTN semasa pengajian dip dulu coz sy belum mula membayar pinjaman tersebut. Sy kurang faham, harap dapat membantu. Terima kasih :)

    ReplyDelete
  11. kena setel utang dalam masa 5 tahun after grad ke.? cane kalu x keje lagi tym tuh.? hohoho

    ReplyDelete
  12. salam.. nak tnya.. sy skrg under ptptn. sem depan sy nk try apply bank rakyat. Boleh ke apply YBR kalau belom tolak ptptn? Just in case, x dpt YBR sy malas nk apply PTPTN kali kedua.. leceh...

    ReplyDelete
  13. salam nk tye.. buku biru tu, dpt slpas kte hntr dokumen kite atau sebelum kte hntr dokumen tu, buku biruu tu smpai? tq.. blh tk watsapp sy.. 013.993.4650

    ReplyDelete
  14. Selamat sejahtera,, nak tanya,, borang PPBU ni nak hantar kt almt mana ek??

    ReplyDelete
  15. Terus buat permohonan kat bangunan bank rakyat tu boleh?

    ReplyDelete
  16. @wan nazilah
    Boleh apply YBR walaupun belum tolak ptptn. Dah dapat baru tolak

    @anonymous
    buku biru tu dapat bila kita dapat tawaran bank rakyat. dah komfem dapat.

    @anonymous
    Saya tak pasti alamat yang mana.. kat borang tak ada ke?

    @nuriman hussin
    tak sure yang tu...

    ReplyDelete
  17. saya telah memasuki ybr tetapi telah dinyatakan slepas menghantar maklumat nama pengguna dipakai. apa yang perlu saya lakukan?

    ReplyDelete
  18. Assalamualaikum. Saya nak tanya. Apa proses seterusnya kalau saya dah tamat belajar? Mcm mana proses seterusnya?

    ReplyDelete
  19. Salam. Saya ingin bertanya. Bila ye akan dibuka lagi permohonan? Sbb, tarikh baru je tutup 4julai 2014

    ReplyDelete
    Replies
    1. utk degree bulan 8/9 nnt

      Delete
  20. salam,sy nk tny..utk blaja oversea xde eyh??

    ReplyDelete
  21. salam akak. nk tanya about the surat pengesahan tajaan tu mmg mntk dkt u masing2 ke? atau mcm mne ye? and salinan penyata keanggotaan tu yg mana ye?

    ReplyDelete
  22. Yup.surat pengesahan tajaan tu.saya baru nak mula sem 1 di uitm september nie.and uitm cakap saya mmg la takde mana2 bantuan penajaan sebab belum daftar pun lagi.jadi mana nak dpt surat pengesahan tu atau tak payah pun boleh ?.

    ReplyDelete
  23. saya nak daftar tapi dinyatakan nama pengguna dipakai.mcm mana ye?

    ReplyDelete
  24. Asalam.Saya nk Tanya..klu says nk mints tuk sem DPN...so kene daftar sem nie kn??please tlg Saya.confused

    ReplyDelete
  25. Slm..nak tanya.sy baru apply utk master. tp skrg ni ade penaja mybrain, lepas ke..lgpun mybrain master cover yuran je,xde wang sara diri. n satu lg ade kuiz ke

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak silap nye tak bole ade penaja lain kalau nak guna ybr. Yup, ade kuiz untuk saringan kedua. :)

      Delete
    2. Awak bole maintain ngan penaja sekarang sbb awak baru apply ybr kan. Kalau awak da dpt nanti baru kene tolak penaja sekarang.

      Delete
  26. Saya ingin berkongsi 1 program dari UK yg boleh buat income sampingan.---------- EarnYoga.biz-----------
    Kenapa anda digalakkan join??
    1--- FREE REGISTER
    2---tiada apa2 bayaran yang dikenakan.
    3--- Tiada tipu muslihat ( kalau anda rasa program ini menipu...anda x rugi apa2 pun...anda x keluar modal pun kan??)
    4---Tak perlu Cari org tak perlu jual beli barang.
    5---Syarat kelayakan: Anda ada FACEBOOK/TWEETER/WHASAPP dan tahu Guna komputer sikit2..apa shj termasuk WECHAT atau laman sosial yang lain.
    Anda perlu open link di bawah Dan register shj sbg member.. Lepas register anda terus dapat USD25 x 3.4 = RM 85.00... Lepas tu anda akan dapat link anda sendiri....apa lagi copy link anda sendiri Dan copy ayat2 says ni Dan paste kt fb/tweeter Dan sbgny. Setiap org yang buka link anda, anda akan terima ganjaran sebanyak USD 5 x 3.4=RM34.00..MUDAHKAN?? Duit anda boleh pilih samada ke bank atau cek dipos ke alamat rumah anda.
    ---------------->>>>>>>>>>>>http://bit.ly/VfcdSF<<<<<<<<<<<<----------------
    ----------DOES NOT MAKE ANY SENSE??---ME TOO AT FIRST--------------

    ReplyDelete
  27. Salam .. akak kalau xde acc bank rakyat boleh mohon x ?? Sekurang2nya dpt result spm berapa baru boleh mohon ??

    ReplyDelete
  28. Salam akak , nak tanya.. klu xde akaun bank rakyat boleh apply tak ? Sbab sya ingat nak buat akaun bank rakyat tu bila dh dpt tawaran.. boleh tak ye ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bole rasenye. Sebab pihak ybr mintak salinan buku akaun bank rakyat bile da confirm dpat nanti. Kalau tak sure, bole bace syrat2 nye. :)

      Delete
  29. assalam, saya nk tanya, saya dah daftar yayasan bank rakyat, tp saya tak faham pasal surat pengesahan penaja drpd universiti, saya baru dapt tawaran dari IPTA, 1 Sept baru daftr.. jadi saya tidak ada penaja. so mcam mana ye?

    ReplyDelete
    Replies
    1. nabila, awak letak apa masa dia tanya pernah dapat tajaan atau tidak?

      Delete
    2. salam,saya baru lepasan asasi uitm and waktu asasi tu ade bg elaun kpt,then saya tulis ade dapat tajaan, surat pengesahan tu kene tulis sendiri and minta cop dari uitm ke?bulan 9 ni saya dapat tawaran ke umt utk degree.

      Delete
    3. saya letak tidak.. tp dulu masa dip ada ambil ptptn. agaknya kena pengesahan juga ke?

      Delete
    4. klu tak silap saya, kena mintak cop dari uitm..

      Delete
  30. Salam. Sy nak tanya, duit pinjaman yg diberi utk Ijazah Sarjana Muda ialah 9500 setahun atau jumlah yang diberi mengikut course dan jenis universiti (awam/swasta) seseorang?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Depends universiti. Kalau macam uitm, kurang sikit la. Sebab yuran sikit.

      Delete
  31. salam yang dah belajar 2 tahun macamane boleh apply tak?

    ReplyDelete
  32. salam akak, tentang penyata keanggotaan tu yang mana ye? wajib ada ke?

    ReplyDelete
  33. penyata keanggotaan tu ape bende ek? n saya sekarang mmg dpt ptptn, tapi dekat ruang pernah dapat tajaan tu saya letak tidak. sebab saya igt tajaan untuk kelulusan sedia ada

    ReplyDelete
  34. Slaam kaak!!! kalau pointer kurang dari 3 bolhe ?

    ReplyDelete
  35. salam,saya baru lepasan asasi uitm and waktu asasi tu ade bg elaun kpt,then saya tulis ade dapat tajaan, surat pengesahan tu kene tulis sendiri and minta cop dari uitm ke?bulan 9 ni saya dapat tawaran ke umt utk degree.

    ReplyDelete
  36. kak borang permohonan tu kena sahkan ke tidak.and then dokumen apa yg kita perlu hantar skali ngan borang..pliss reply kak..saya dah nak hantar dah boranag nim..plisss

    ReplyDelete
  37. salam,saya cuma nak tahu berapa lama proses untuk tahu kita dapat atau tidak?

    ReplyDelete
  38. saya baru balik dari pejabat yayasan ybr kat area dataran hari tu.
    dan saya baru tahu yg surat pengesahan tajaan tu kena mintak dekat ipt masing2.
    kalau awak pelajar baru yg belum daftar dan akan daftar september nie,contohnya macam
    saya,kena tunggu daftar dulu. dah start belajar dan berstatus aktif,baru boleh keluar surat tu.ni apa yg akak pejabat kat uitm tu cakap la.kalau uitm shah alam,pergi kat unit kebajikan.(kalau tak silap saya).dah complete semua baru hantar.

    penyata keanggotaan tu kalau ada sesiapa dalam family awak mempunyai saham dgn bank rakyat.kalau takde,takpe.

    proses utk dpt tahu tu lambat lagi.kalau tak salah,sesi sarjana yg baru start ni,tutup bulan 10.lepas sebulan baru keluar keputusan dapat atau tak.dah dapat keputusan,standby jawab quiz.so kalau nak dapat duit tu,maybe dalam sem 2 atau awal tahun,tahun depan.(untuk pendaftar august ni)

    ni je info yg saya dapat,kalau salah,betulkan la.kalau kurang,tambahkan.haha.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sy nak tnya, kalau sy tak pernah dpt tajaan sblm ni, perlu jugak ke surat pengesahan tajaan tu? Dan kalau perlu, sy sebelum ni asasi um dan skrg deg uitm, sy perlu mintak surat pengesahan tajaan tu dekat uitm la kan?

      Delete
  39. As salam, kena buka akaun bank rakyat x untuk mohon ybr ni??

    ReplyDelete
  40. Assalamualaikum, penyata keanggotaan bank rakyat tu mcm mana ye?

    ReplyDelete
  41. Assalamualaikum, saya nak tanya pasal yg surat penaja tu. saya baru nak masuk universiti 1 sept ni. Jadi, saya belajar dulu dan nanti minta borang penaja dekat pejabat universiti. Selepas tu, baru saya hantar semua dokumen2 ke Yayasan Bank Rakyat melalui pos. Betul tak?

    ReplyDelete
  42. Assalamualaikum, sy nak tanya , mcm mne sy nk buat jika sy tersilap alamat email semasa nk dftr masuk myebabkan sy x bole nk log in utk isi borang tu. So sy perlu call pihak bank rakyat la kn? xde blacklist nme kn?..Mohon bantuan sbb sy betul2 buntu + sedih.. :(

    ReplyDelete
  43. Assalamualaikum..sy nk tny salinan ape yg perlu dihntr brsma borg pemohonan ni??

    ReplyDelete
  44. salam,kalau sy dpt melanjutkan pelajaran diluar negara utk buat pathway 'asasi-degree' boleh ke sy memohon? atau ada cara lain?

    ReplyDelete
  45. assalam ... nak tanyaa . sebelum hantar dokumen semua tu kena buka akaun bank rakyat ke ???

    ReplyDelete
  46. menawarkan pinjaman

    Apakah Anda memerlukan pinjaman mendesak? Jika ya hubungi kami di (excelservices.managementonline@gmail.com) untuk informasi lebih lanjut.

    nama:
    jumlah:
    Durasi:
    Pin Telepon:
    Negara:

    ReplyDelete
  47. Nak tanya, berapa lama duration untuk amek kuiz tu dengan tarikh tutup hantar borang??

    ReplyDelete
  48. Assalam.kak,nk tnya,saya di shortlist kan utk jawab quiz online skrg ni.blh akak kongsikan tak apa soalan2 yang akan ditanya.harap akak dpt whatsapp saya.sbb byk jgk benda yg saya nk tnya akak ni. Whatsapp 0137123707.thanks ye.

    ReplyDelete
    Replies
    1. x payah la guna whatsapp...share je ka sini..boleh bagi mnfaat pada sue org..lagi pun bahaya letak no fon kat sini..maaf klau terasa..

      senyum :)

      Delete
  49. akk bole share x mcm mne nk apply pnjmn bank rakyat ni?sy xtaw nk bt cmne skg ni cz sy da amk ptptn tp sy nk tkar kursus so kne btalkn blik n byr smue y sy da ambl.so mcm mne sy nk apply?kne pegi kt bank ke bt scra online?

    ReplyDelete
  50. Hello,
    Ini adalah untuk memaklumkan kepada orang ramai bahawa Puan Anita Paul, pemberi pinjaman pinjaman peribadi mempunyai membuka peluang kewangan untuk semua orang yang memerlukan apa-apa bantuan kewangan. Kami memberi pinjaman pada kadar 2% kadar faedah kepada individu, firma-firma dan syarikat-syarikat di bawah syarat-syarat yang jelas dan mudah difahami dan keadaan. hubungi kami hari ini melalui e-mel di: gloriouspeaceloanfirm@gmail.com

    ReplyDelete
  51. salam saya nak tanya. kalau pinjam untuk separuh masa boleh ke?

    ReplyDelete
  52. salam, saya nak tanya, klau untuk pelajar sem 2 bole mohon tak?

    ReplyDelete
  53. salam, saya nak tnya. kat mna ye saya nak isi borang ni. Saya dah aktifkan akaun but still x thu nk borang tu dekat mne..

    ReplyDelete
    Replies
    1. better g bank rakyat tnya.. sbb borg mcm xda dlm on9 lgi...

      Delete
  54. Adakah anda Perlu pinjaman kredit kewangan yang mendesak?
    * Pemindahan Sangat cepat dan segera kepada akaun bank anda
    * Bayaran balik bermula lapan bulan selepas anda mendapat wang
    akaun bank
    * Kadar faedah yang rendah sebanyak 2%
    * Bayaran balik jangka panjang (1-30 tahun) Panjang
    * Syarat-syarat pinjaman yang fleksibel dan bayaran bulanan
    *. Berapa lama masa yang diambil untuk membiayai? Selepas mengemukakan permohonan pinjaman
    Anda boleh mengharapkan jawapan awal kurang daripada 24 jam
    pembiayaan dalam 72-96 jam selepas menerima maklumat yang mereka perlukan
    daripada anda.

    Hubungi sah dan syarikat amanah berlesen yang dibenarkan
    bahawa bantuan kewangan kepada negara-negara lain.
    Untuk maklumat dan pinjaman lebih permohonan membentuk perniagaan bersama, melalui

    e-mel: cashfirmarena@gmail.com

    SIR EVA Demeter
    Ketua Pengarah
    CASHFIRM

    ReplyDelete
  55. Hello Am Mrs, Morgan debra Am pemberi pinjaman pinjaman yang sah dan dapat diandalkan memberikan pinjaman
    pada syarat dan ketentuan yang jelas dan dimengerti pada tingkat bunga 2%. dari
    $ 12.000 untuk $ 7.000.000 USD, Euro dan Pounds Hanya. Saya memberikan Kredit Usaha,
    Pinjaman Pribadi, Pinjaman Mahasiswa, Kredit Mobil Dan Pinjaman Untuk Bayar Off Bills. jika kamu
    membutuhkan pinjaman apa yang harus Anda lakukan adalah bagi Anda untuk menghubungi saya secara langsung
    di: morgandebra1986@gmail.com
    Tuhan Memberkatimu.
    Salam,
    Mrs Morgan debra
    Email: morgandebra1986@gmail.com


    Catatan: Semua balasan harus kirim ke: morgandebra1986@gmail.com

    ReplyDelete
  56. Kami disetujui pemerintah dan pemberi pinjaman kredit bersertifikat Perusahaan kami tidak menawarkan pinjaman mulai dari pribadi untuk pinjaman industri untuk orang yang tertarik atau perusahaan yang mencari bantuan keuangan pada tingkat bunga dinegosiasikan 2% kesempatan untuk membersihkan dept Anda., Mulai atau meningkatkan bisnis Anda dengan pinjaman dari pinjaman perusahaan kami diberikan di Pounds (£), dollar ($) dan Euro. Jadi mengajukan pinjaman sekarang orang yang tertarik harus menghubungi kami untuk informasi lebih lanjut. Mengisi informasi data peminjam. Hubungi kami sekarang melalui: jenniferdawsonloanfirm@gmail.com

    PEMINJAM DATA'S
    (1) Nama Lengkap:
    (2) Negara:
    (3) Alamat:
    (4) Kota:
    (5) Sex:
    (6) Status Pernikahan:
    (7) Bekerja:
    (8) Nomor Ponsel:
    (9) Penghasilan Bulanan:
    (10) Jumlah Pinjaman Dibutuhkan:
    (11) Jangka waktu pinjaman:
    (12) Tujuan Pinjaman:

    Terima kasih atas pengertian Anda karena kami berharap untuk mendengar dari Anda segera.

    E-Mail: jenniferdawsonloanfirm@gmail.com

    ReplyDelete
  57. Adakah anda Perlu kredit kewangan yang mendesak juga?
    * Pemindahan Sangat cepat dan serta-merta ke akaun bank anda
    * Bayaran balik bermula lapan bulan selepas anda mendapatkan wang
    akaun bank
    * Kadar faedah yang rendah sebanyak 2%
    * Bayaran balik jangka panjang (1-30 tahun) Panjang
    * Syarat pinjaman yang fleksibel dan Bayaran bulanan
    *. Berapa lama masa yang diambil untuk membiayai? Selepas menghantar permohonan
    Anda boleh Mengharapkan jawapan awal kurang dari 24 jam
    Pembiayaan dalam 72-96 jam selepas menerima maklumat yang mereka perlukan
    daripada anda.

    Hubungi sah dan syarikat amanah berlesen yang dibenarkan
    bahawa bantuan kewangan kepada negara-negara lain.
    Untuk maklumat lanjut dan borang permohonan perniagaan bersama, melalui

    e-mel: cashfirmarena@gmail.com

    Sir EVA Demeter
    Ketua Pengarah
    CASHFIRM

    ReplyDelete
  58. Halo orang saya, apakah Anda membutuhkan pinjaman ?, apakah Anda di stres keuangan yang baik mariam suleiman akan membantu Anda keluar dari masalah keuangan Anda, saya berada di utang akan kehilangan rumah saya dan bisnis saya, ibu yang baik mariam suleiman membantu saya dengan uang untuk memecahkan masalah keuangan saya, memang dia adalah seorang wanita yang baik, memetikan Anda memiliki masalah keuangan, Anda membutuhkan uang untuk bisnis Anda, Anda perlu uang untuk membayar tagihan Anda atau membeli rumah, apa yang pernah Anda butuh uang untuk, pergi ke ibu yang baik dia akan membantu Anda keluar, dia telah melakukannya untuk saya sebelum dan saya tahu dia terlalu baik dan dia akan berada di sana untuk membantu Anda keluar, dia memberikan pinjaman nya di 2%, hubungi ibu yang baik untuk pinjaman Anda melalui email: mariamsuleimanloanfirm@gmail.com dan menghubungi saya di email saya: aetunie@gmail.com jika Anda membutuhkan arah, Allah adalah besar.

    ReplyDelete
  59. halo, apakah Anda membutuhkan pinjaman untuk melunasi tagihan Anda atau memecahkan masalah apapun keuangan, silakan hubungi saya sekarang melalui email: johnlutherloanfirm1@outlook.com
    saya menawarkan semua jenis pinjaman.
    terima kasih

    ReplyDelete
  60. Assalamualaikum kak, saya tahu post ni dh lama tapi saya nk tahu sngt. Bila dah mohon online tu, kena print dn hantar dkt bank pulak ye? Dan dokumen yg dia minta tu, kena pengesahan tak?

    ReplyDelete
    Replies
    1. dokumen yg dia minta kene buat pengesahan.

      tp part yg ade tulis ''tindakan cawangan' tu tak sure sapa yg kene isi. maksud sy pihak bank kat tempat sendiri atau pihak yg menguruskan borang ni yg isi. any info? drop comment please.

      Delete
  61. Apakah Anda membutuhkan pinjaman untuk investasi yang lebih besar? Pinjaman untuk ekspansi bisnis? Pinjaman untuk investasi baru? Pinjaman untuk melunasi utang jangka panjang dan tagihan. Cari tidak lebih, ................... dalam hubungannya dengan ZENITH BANK PLC, menawarkan pinjaman dengan bunga rendah, non agunan. Kami di sini untuk menempatkan dan mengakhiri kemiskinan dan pengangguran, karena setiap orang memiliki / potensi sendiri. Hubungi kami hari ini dan Anda akan menjadi salah satu pelanggan kami yang terhormat. Email: zenithcreditloanfirm@gmail.com. Terima kasih atas dukungan Anda.

    ReplyDelete
  62. Apakah Anda membutuhkan pinjaman? hubungi kami untuk pinjaman Anda hari ini melalui email: panoceanloanlenders@gmail.com syarat dan kondisi sekutu.

    ReplyDelete
  63. kalau kite under ptptn, memang kite kena terminate dulu ke ptptn tu then baru boleh apply pinjaman bank rakyat ke?

    ReplyDelete
  64. Adakah anda Perlu pinjaman kredit kewangan yang mendesak?
    * Pemindahan Sangat cepat dan segera kepada akaun bank anda
    * Bayaran balik bermula lapan bulan selepas anda mendapatkan wang
    akaun bank
    * Kadar faedah yang rendah sebanyak 2%
    * Bayaran balik jangka panjang (1-30 tahun) Panjang
    * Syarat-syarat pinjaman yang fleksibel dan bayaran bulanan
    *. Berapa lama masa yang diambil untuk membiayai? Selepas mengemukakan permohonan pinjaman
    Anda boleh mengharapkan jawapan awal kurang dari 24 jam
    pembiayaan dalam 72-96 jam selepas menerima maklumat yang mereka perlukan
    daripada anda.

    Hubungi sah dan syarikat amanah berlesen yang dibenarkan
    bahawa bantuan kewangan kepada negara-negara lain.
    Untuk maklumat dan pinjaman lebih permohonan membentuk perniagaan bersama, melalui

    e-mel: cashfirmarena@gmail.com

    SIR EVA Demeter
    Ketua Pengarah
    CASHFIRM

    ReplyDelete
  65. Adakah anda Perlu pinjaman kredit kewangan yang mendesak?
    * Pemindahan Sangat cepat dan segera kepada akaun bank anda
    * Bayaran balik bermula lapan bulan selepas anda mendapatkan wang
    akaun bank
    * Kadar faedah yang rendah sebanyak 2%
    * Bayaran balik jangka panjang (1-30 tahun) Panjang
    * Syarat-syarat pinjaman yang fleksibel dan bayaran bulanan
    *. Berapa lama masa yang diambil untuk membiayai? Selepas mengemukakan permohonan pinjaman
    Anda boleh mengharapkan jawapan awal kurang dari 24 jam
    pembiayaan dalam 72-96 jam selepas menerima maklumat yang mereka perlukan
    daripada anda.

    Hubungi sah dan syarikat amanah berlesen yang dibenarkan
    bahawa bantuan kewangan kepada negara-negara lain.
    Untuk maklumat dan pinjaman lebih permohonan membentuk perniagaan bersama, melalui

    e-mel: cashfirmarena@gmail.com

    SIR EVA Demeter
    Ketua Pengarah
    CASHFIRM

    ReplyDelete
  66. My name is Dennis Washington,im the owner of Dennis Washington Inc.
    Am a North Carolina-based industrialist and philanthropist who co-owns controlling interest in, a large consortium of privately held companies collectively known as the Washington Companies and, in Canada, another collection of companies known as the Seaspan Marine Corporation.

    I am a private lender lending out funds from my own company funds.
    I offer company loan,
    Home loan,
    Business loan,
    Personal loan,and
    Car loan.
    I offer loan from the range of $100,000Usd - $50,000000Usd at a low interest rate of 3%.
    I offer clients up to 10 to 20 years to pay back loan starting from the day of funding and depending on the amount of loan needed.
    Contact me via email: denniswashingtonincorporated4@gmail.com for your loan today.

    ReplyDelete
  67. Adakah anda Perlu pinjaman kredit kewangan yang mendesak?
    * Pemindahan Sangat cepat dan segera kepada akaun bank anda
    * Bayaran balik bermula lapan bulan selepas anda mendapatkan wang
    akaun bank
    * Kadar faedah yang rendah sebanyak 2%
    * Bayaran balik jangka panjang (1-30 tahun) Panjang
    * Syarat-syarat pinjaman yang fleksibel dan bayaran bulanan
    *. Berapa lama masa yang diambil untuk membiayai? Selepas mengemukakan permohonan pinjaman
    Anda boleh mengharapkan jawapan awal kurang dari 24 jam
    pembiayaan dalam 72-96 jam selepas menerima maklumat yang mereka perlukan
    daripada anda.

    Hubungi sah dan syarikat amanah berlesen yang dibenarkan
    bahawa bantuan kewangan kepada negara-negara lain.
    Untuk maklumat dan pinjaman lebih permohonan membentuk perniagaan bersama, melalui

    e-mel: cashfirmarena@gmail.com

    SIR EVA Demeter
    Ketua Pengarah
    CASHFIRM

    ReplyDelete
  68. Adakah anda Perlu pinjaman kredit kewangan yang mendesak?
    * Pemindahan Sangat cepat dan segera kepada akaun bank anda
    * Bayaran balik bermula lapan bulan selepas anda mendapatkan wang
    akaun bank
    * Kadar faedah yang rendah sebanyak 2%
    * Bayaran balik jangka panjang (1-30 tahun) Panjang
    * Syarat-syarat pinjaman yang fleksibel dan bayaran bulanan
    *. Berapa lama masa yang diambil untuk membiayai? Selepas mengemukakan permohonan pinjaman
    Anda boleh mengharapkan jawapan awal kurang dari 24 jam
    pembiayaan dalam 72-96 jam selepas menerima maklumat yang mereka perlukan
    daripada anda.

    Hubungi sah dan syarikat amanah berlesen yang dibenarkan
    bahawa bantuan kewangan kepada negara-negara lain.
    Untuk maklumat dan pinjaman lebih permohonan membentuk perniagaan bersama, melalui

    e-mel: cashfirmarena@gmail.com

    SIR EVA Demeter
    Ketua Pengarah
    CASHFIRM

    ReplyDelete
  69. Yang membutuhkan bantuan finansial untuk keperluan modal pribadi, komersial dan keuangan awalnya Anda telah yang encer terkemuka benar kami menawarkan pinjaman dari total jumlah minimum € 5.000 sampai jumlah maksimum sebesar € 50 juta untuk individu dan organisasi dalam 2% tanpa cagaran atau keselamatan cek. Hubungi kami melalui e-mail: diamondfinanceinsurancecompany@gmail.com dengan fatwa Anda untuk memproses permintaan Anda.

    nama:
    alamat:
    negara:
    telepon:
    usia:
    pendudukan:
    posisi diadakan di tempat kerja:
    Jumlah pinjaman:
    Seluruh pinjaman periode:
    Tujuan pinjaman:
    pendapatan bulanan:

    banyak Cinta
    mrs Juniana
    Rumah finansial CEO / MD, Mrs Juniana
    diamondfinanceinsurancecompany@gmail.com

    ReplyDelete
  70. Apakah Anda mencari pinjaman bisnis, pinjaman pribadi, pinjaman rumah, mobil
    pinjaman, pinjaman mahasiswa, pinjaman konsolidasi utang, pinjaman tanpa jaminan, usaha
    modal, dll .. Atau kau menolak pinjaman oleh bank atau keuangan
    lembaga untuk satu atau lebih alasan. Anda di tempat yang tepat untuk
    solusi pinjaman Anda! Saya pemberi pinjaman pribadi, saya memberikan pinjaman untuk
    perusahaan dan individu pada tingkat bunga rendah dan terjangkau dari
    2%. Tujuan. Silahkan hubungi kami melalui email
    mrsmonica060@gmail.com

    Peminjam DATA S

    1) Nama Lengkap: ............................................. ..........
    2) Negara: .............................................. ........... ..
    3) Alamat: .............................................. ............
    4) Negara: .............................................. .............. ..
    5) Sex: .............................................. ..................
    6) Status Pernikahan: ............................................. ....
    7) Pekerjaan: .............................................. ..... ..
    8) Nomor Telepon: ............................................. ...
    9) Posisi Saat di tempat kerja: .....................
    10) Pendapatan Bulanan: .............................................
    11) Jumlah Pinjaman Dibutuhkan: .....................................
    12) Pinjaman Durasi: ............................................. ...
    13) Tujuan Pinjaman: .......................................... ..
    14) Agama: .............................................. ........ ..
    15) Apakah Anda diterapkan sebelum ....................
    FLY emirat PINJAMAN PERUSAHAAN
    terima kasih,
    Mrs monica

    ReplyDelete
  71. PINJAMAN PENAWARAN BAIK 100% DAN TERJANGKAU
    Apakah Anda berpikir untuk mendapatkan bantuan keuangan Anda serius membutuhkan pinjaman mendesak, Apakah Anda berpikir untuk memulai bisnis Anda sendiri, Anda berada di utang, ini adalah kesempatan Anda untuk mencapai keinginan Anda, karena kami menawarkan pinjaman pribadi, pinjaman bisnis, dan pinjaman usaha , dan semua jenis suku bunga kredit dari 2%. Hore, Hal ini hampir akhir tahun ini, dan kami JoyceRolandLoanCompany, kami menjamin semua pelanggan berharga kami bahwa mereka akan menerima semua setiap pinjaman dan di tahun baru dengan senyum di wajah mereka.
    Untuk informasi lebih lanjut silahkan hubungi kami sekarang melalui e-mail SunshineloanCompany@gmail.com


    Informasi Peminjam:

    Nama Lengkap: _______________
    Negara: __________________
    Jenis Kelamin: ______________________
    Umur: ______________________
    Jumlah pinjaman yang diperlukan: _______
    Panjang Pinjaman: ____________
    Tujuan pinjaman: _____________
    Nomor Ponsel: ________
    Mengerti bahasa Inggris: ________

    SunshineLoanCompany

    ReplyDelete
  72. Do you need urgent loan we offer loans around the world who need a loan for a business opportunity that you are looking for is that here again. email us at: mrwilliam751@gmail.com

    LOAN APPLICATION FORM
    1) Full Name:
    2) Gender:
    3) Loan Amount Needed:.
    4) Duration of loan:
    5) Country:
    6) Address:
    7) Telephone Number:
    8) Monthly Income:
    9) Work:
    ) What you are doing here on us.

    Greetings.








    Hello, Do you need a loan from the company's most trustworthy and reliable
    The world? if yes then contact us now for our offers loans for all
    search category whether the company or for employee use. Our offer
    loans at an interest rate of 3%, Contact us by e-mail:


    (1) Full Name
    (2) Full Address
    (3) Country
    (4) Age
    (5) Jobs
    (6) Tell your phone number
    (7) Gender:
    (8) Total loans required:
    (9) The term of loan

    Email us at: mohanmendcompany01@gmail.com

    ReplyDelete
  73. Adakah anda memerlukan pinjaman segera kami menawarkan pinjaman di seluruh dunia untuk yang memerlukan pinjaman peluang perniagaan yang anda mempunyai yang cari adalah di sini lagi. email kami di: mrwilliam751@gmail.com

    BORANG PERMOHONAN PINJAMAN
    1) Nama Penuh:
    2) Jantina:
    3) Jumlah Pinjaman Diperlukan :.
    4) Tempoh Pinjaman:
    5) Negara:
    6) Alamat Rumah:
    7) Nombor Telefon:
    8) Pendapatan Bulanan:
    9) Pekerjaan:
    ) Yang anda lakukan di sini mengenai kami.

    Salam.








    Hello, Adakah anda memerlukan pinjaman dari syarikat yang paling dipercayai dan boleh dipercayai
    di dunia? jika ya maka hubungi kami sekarang untuk kami menawarkan pinjaman untuk semua
    kategori pencari sama ada syarikat atau untuk kegunaan kakitangan. kami menawarkan
    pinjaman pada kadar faedah 3%, Hubungi kami melalui e-mel:


    (1) Nama Penuh
    (2) Alamat Penuh
    (3) Negara
    (4) Umur
    (5) Pekerjaan
    (6) Beritahu nombor telefon
    (7) Jantina:
    (8) Jumlah Pinjaman yang diperlukan:
    (9) Tempoh Pinjaman

    Email kami di: mohanmendcompany01@gmail.com

    ReplyDelete
  74. PENAWARAN PINJAMAN UNTUK SEMUA (DAFTAR SEKARANG)

    Apakah Anda seorang pengusaha atau wanita? Apakah Anda dalam stres keuangan? Anda perlu Uang untuk memulai bisnis Anda sendiri? Apakah Anda memiliki pendapatan rendah dan merasa sulit untuk mendapatkan pinjaman dari bank lokal dan lembaga keuangan lainnya? Jawabannya ada di sini, Christiana Anderson Badan Kredit adalah jawabannya. Kami menawarkan;

    a) pinjaman pribadi, ekspansi bisnis.
    b) Business Start-up dan pendidikan.
    c) konsolidasi utang.
    d) pinjaman Keras Uang.

    Namun, metode kami menawarkan kemungkinan untuk menunjukkan jumlah pinjaman yang dibutuhkan dan juga durasi Anda mampu untuk menyelesaikan pembayaran pinjaman dengan tingkat bunga 2%. Ini memberi Anda kesempatan nyata untuk mengumpulkan uang yang Anda butuhkan. Kandidat yang tertarik harus menghubungi kami melalui: angeladavidsloan@gmail.com

    ReplyDelete
  75. PINJAMAN UNTUK SEMUA JENIS TUJUAN.

    Halo, pencari Pinjaman,
    Kami menawarkan Pinjaman mulai dari € 10,000 € sampai 20'000.000.
    Tingkat bunga Tahun 4%
    Kondisi Kami Sederhana dan Rama.
    Sila hubungi kami Untuk maklumat lebih lanjut. Pelanggan Harus lenang di Atas usia 18
    Transaksi Pinjaman INI ADALAH 100% Jaminan Untuk Pelanggan Yang serius
    Untuk maklumat lebih lanjut tentang Pinjaman sila hubungi kami Jump Melalui e-mel:
    sarahmantiwongloanhome@gmail.com ATAU sarahmantiwong solution@yahoomail.com Kewangan.

    ReplyDelete
  76. Hati-hati di sini. Tidak ada yang boleh membantu anda di sini atau bahkan menyarankan bagaimana anda bebas untuk mendapatkan bantuan kewangan. Setiap jawapan dari pemberi pinjaman kredit atas soalan anda, anda harus mengabaikan, kerana Mereka Apakah Penipuan ... penipuan yang nyata ... saya adalah mangsa yang saya koyak Ribuan dolar ... baik terima kasih Tuhan untuk saudara Kristian yang dimaksudkan saya untuk sebuah organisasi pinjaman yang dibentuk oleh beberapa Ibu Clara, claraloans@financier.com.
    Mereka membuat hidup saya yang berharga dan memberikannya makna. Ketika adik memberiku semata-mata untuk Untuk kenalan lebih lanjut, saya menghubungi dia. Mereka meluluskan pinjaman sebanyak $ 75.000,00 USD dan dalam 48 jam selepas bertemu semata-mata untuk orang lanjut Untuk melawan kehendak, pinjaman saya disimpan di dalam akaun bank saya tanpa cagaran. Saya akan menyesal Total hidupku, Kerana pada titik waktu saya hanya bercerai ayah dari anak saya, dan anak saya (Ridwan) dihadapkan dengan keadaan hidup dan mati. Jangan ragu untuk menghubungi via Email: Claraloans@financier.com. Untuk pertanyaan lebih lanjut. hubungi saya via: Yunitanurudeen@gmail.com

    ReplyDelete
  77. Adakah anda sedang mencari pinjaman perniagaan, pinjaman peribadi, pinjaman rumah, kereta
    pinjaman, pinjaman pelajar, pinjaman penyatuan hutang, pinjaman tanpa jaminan, usaha
    modal, dan lain-lain .. Atau anda menolak pinjaman oleh bank atau kewangan
    institusi untuk satu atau lebih reasons.You di tempat yang tepat untuk
    penyelesaian pinjaman anda! Saya seorang pemberi pinjaman swasta, saya memberi pinjaman kepada
    syarikat dan individu pada kadar faedah yang rendah dan berpatutan
    2%. Faedah. Sila hubungi kami melalui e-mel:
    financialfutureloanfirm@gmail.com
    terima kasih,
    Puan Stacy

    ReplyDelete
  78. Kami menjalankan yang sah, di bawah Pemberi Pinjam Wang 1951 kami menawarkan pinjaman wang tunai segera kepada kakitangan sektor kerajaan dan swasta. Kami akan memberikan perkhidmatan yang terbaik untuk anda.

    Anda memerlukan wang segera?
    * Pemindahan itu sangat cepat dan berpuasa akaun bank anda.
    * Bayaran balik bermula lapan bulan selepas anda mendapatkan wang anda.
    Akaun deposit
    * Kadar faedah yang rendah 2%
    * Pembayaran balik jangka panjang (1-30 tahun) tempoh.
    * Syarat-syarat pinjaman adalah bayaran fleksibel dan bulanan.
    * Berapa lama masa yang diperlukan untuk membiayai? Selepas mengemukakan permohonan pinjaman
    Anda boleh menjangkakan sambutan awal yang kurang daripada 24 jam.
    Pembiayaan dalam 72-96 jam selepas menerima maklumat yang kami perlukan.
    Dari

    Hubungi kredit syarikat yang diberi kuasa dan berlesen dibenarkan.
    Bantuan kewangan kepada negara-negara lain.
    Untuk maklumat lanjut dan borang permohonan kenalan melalui pinjaman ini.

    E-mel: cashfirmarena@gmail.com

    Sir EVA Demeter
    Ketua Pengarah
    Syarikat CASHFIRMARENA

    ReplyDelete
  79. !! BAIK-BERITA DARI LAURA SMITH PINJAMAN SOLUSI PERUSAHAAN !!
    Sir / Madam,
    Laura Smith Pinjaman Solusi Perusahaan menawarkan nasional aman dan tidak aman pinjaman pribadi kepada pelanggan untuk tujuan apapun, untuk memulai bisnis baru, membayar pajak atau utang, memulai kontrak. Pinjaman kami juga diasuransikan untuk keamanan maksimum dan itu adalah metode transfer online. pinjaman 10,000.00 USD 10.000.000,00 untuk USD dengan tingkat bunga 2%, pinjaman dilunasi dalam jangka waktu 1 dan 20 tahun, pinjaman yang tersedia untuk tujuan apapun mengisi formulir di bawah ini sebagai langkah pertama untuk memperoleh pinjaman dari kami. Khawatir tidak lebih karena kami di sini untuk menawarkan pinjaman bunga rendah.
    Jika Anda memahami ENGLISH ramah negara itu untuk memudahkan komunikasi.
    Aplikasi Pinjaman Formulir:
    NAMA: ________________________________

    ALAMAT: _____________________________

    COUNTRY: _____________________________

    KERJA: ________________________________

    JUMLAH DIPERLUKAN: _______________________

    TUJUAN PINJAMAN: _____________________

    WAKTU JANGKA WAKTU PINJAMAN: ________________

    PENDAPATAN BULANAN: ______________________

    PHONE: ________________________________

    Informasi lebih lanjut tentang kami akan dikirim kepada Anda setelah kami menerima aplikasi pinjaman Anda.
    Aplikasi pinjaman Anda sangat dihargai.
    Silahkan hubungi kami melalui E-mail: laurasmithloansolutionfirm@gmail.com
    Laura Smith
    Pejabat Tertinggi Eksklusif.

    ReplyDelete
  80. Apakah Anda membutuhkan pinjaman? Anda perlu dana untuk startup atau mempromosikan bisnis Anda atau memerlukan bantuan keuangan? jika ya, datang jujur dan menghubungi saya melalui email johnhumeloanfirm@gmail.com

    ReplyDelete
  81. Adakah Anda Perlu pinjaman kredit kewangan yang mendesak?
    * Pemindahan Sangat pantas dan cepat ke akaun bank anda
    * Bayaran balik bermula lapan bulan selepas anda mendapatkan wang
      dalam akaun bank anda
    * Kadar faedah yang rendah sebanyak 2%
    * Pembayaran balik jangka panjang (1-30 tahun) Panjang
    * Syarat-syarat pinjaman yang fleksibel dan bayaran bulanan
    * Memohon - Dapatkan Kelulusan - Akaun dikreditkan dengan jumlah pinjaman
     Dapatkan Kelulusan dalam 10 min.just hubungi kami di
     E-mel homeofequity@gmail.com

    PERMINTAAN UNTUK PINJAMAN
    ================================
    Nama: ...................
    Nama kedua: ..................
    Hubungi Alamat: .................
    Negara: ...................
    Umur: ..........................
    Jantina: ....................
    Nombor Telefon: ..............
    Status: .................
    Pendudukan: ...............
    kedudukan: .................
    pendapatan bulanan: ..............
    Jumlah Pinjaman: .................
    Tujuan Pinjaman: ...............
    jangka masa: ....................
    Adakah anda memohon untuk pinjaman sebelum: ............
    anda memahami Bahasa Inggeris: ..........
    sila mengisi dan menghantar borang tersebut kepada:

    E-mel homeofequity@gmail.com
    Bergerak +44708798682

    Yang ikhlas,
    Nicholas Payne
    C.E.O Modal Ekuiti
    London United Kingdom

    ReplyDelete
  82. Hello,
    Ini adalah untuk memaklumkan kepada orang ramai bahawa Puan, Janny merit, pemberi pinjaman pinjaman peribadi mempunyai membuka peluang kewangan untuk semua orang yang memerlukan apa-apa bantuan kewangan. Kami memberi pinjaman pada kadar 2% kadar faedah kepada individu, syarikat dan syarikat-syarikat di bawah syarat-syarat yang jelas dan mudah difahami dan keadaan. hubungi kami hari ini melalui e-mel di: (kingswillloan@gmail.com)

    ReplyDelete
  83. Halo Dear Sir, Madam,

    Apakah Anda membutuhkan pinjaman? Apakah Anda tertarik untuk mendapatkan apapun dari pinjaman?
    Atau apakah Anda khawatir finansial? Apakah Anda memiliki utang untuk membayar? Jika ya,
    Kami memberikan pinjaman ke seluruh bagian dunia. Untuk mendapatkan pinjaman Anda hari ini,
    Hubungi kami sekarang Via perusahaan Alamat email di: scottbernandinvestment@gmail.com:

    Kami Harapkan cepat Anda merespon, kami siap melayani Anda.

    Salam Hormat,
    Klara Banny
    M / D

    Hubungi: scottbernandinvestment@gmail.com: untuk pinjaman Anda saat ini, kami siap melayani Anda.

    ReplyDelete
  84. Anda memerlukan pinjaman segera dari pemberi pinjaman swasta boleh dipercayai yang akan memberikan wang tanpa tekanan? Jika ya, maka anda berada dalam arah yang betul. Mendapatkan wang anda dalam masa 5 jam. Saya EHIS Macauley, seorang ahli perniagaan dan juga pemberi pinjaman swasta. Saya ingin membina satu cabang aktiviti saya di negara anda, jika anda boleh menyambung saya dengan seorang ahli perniagaan yang penting di sana. Saya memberi pinjaman pada kadar faedah 2%. menulis kepada saya melalui e-mel ini ehism94@gmail.com

    ReplyDelete
  85. Adakah anda sedang ditolak oleh bank-bank dan Institusi-Institusi Kewangan yang lain? adakah anda memerlukan pinjaman pada kadar faedah 2%? bimbang tidak lebih kerana semua penyelesaian kewangan anda yang sedia bersama kami. di firma pinjaman Nicos. Untuk lebih banyak pertanyaan hubungi kami hari ini melalui E-mel: (nicolieloanfirm@outlook.com) atau +15127109064

    ReplyDelete
  86. Adakah Anda Perlu pinjaman kredit kewangan yang mendesak?
    * Pemindahan Sangat pantas dan cepat ke akaun bank anda
    * Bayaran balik bermula lapan bulan selepas anda mendapatkan wang
      dalam akaun bank anda
    * Kadar faedah yang rendah sebanyak 2%
    * Pembayaran balik jangka panjang (1-30 tahun) Panjang
    * Syarat-syarat pinjaman yang fleksibel dan bayaran bulanan
    * Memohon - Dapatkan Kelulusan - Akaun dikreditkan dengan jumlah pinjaman
     Dapatkan Kelulusan dalam 10 min.just hubungi kami di
     E-mel homeofequity@gmail.com

    PERMINTAAN UNTUK PINJAMAN
    ================================
    Nama: ...................
    Nama kedua: ..................
    Hubungi Alamat: .................
    Negara: ...................
    Umur: ..........................
    Jantina: ....................
    Nombor Telefon: ..............
    Status: .................
    Pendudukan: ...............
    kedudukan: .................
    pendapatan bulanan: ..............
    Jumlah Pinjaman: .................
    Tujuan Pinjaman: ...............
    jangka masa: ....................
    Adakah anda memohon untuk pinjaman sebelum: ............
    anda memahami Bahasa Inggeris: ..........
    sila mengisi dan menghantar borang tersebut kepada:

    E-mel homeofequity@gmail.com


    Yang ikhlas,
    Nicholas Payne
    C.E.O Modal Ekuiti

    ReplyDelete
  87. Hi, ini adalah Diamond Tandatangan Pinjaman Kewangan, pinjaman memberi peluang untuk hidup. Anda memerlukan pinjaman segera untuk membersihkan hutang anda atau memerlukan pinjaman ekuiti rumah untuk meningkatkan perniagaan anda? Kami membantu orang dalam masalah kewangan anda telah ditolak oleh bank-bank dan institusi kewangan lain? Memerlukan pinjaman penyatuan atau gadai janji? mencari-cari lagi kerana kami berada di sini untuk membuat semua masalah kewangan anda satu perkara yang telah lalu. Kami membayar dana kepada orang yang memerlukan bantuan kewangan, yang mempunyai kredit yang buruk atau memerlukan wang untuk membayar bil-bil, untuk melabur dalam perniagaan pada kadar 3% .I mahu menggunakan medium ini untuk memberitahu anda bahawa kami menyediakan bantuan dipercayai dan benefisiari dan mereka akan bersedia untuk menawarkan anda loan.So satu e-mel kami di: diamondfinancialloanfirm@outlook.com

    ReplyDelete
  88. Hello,
    Ini adalah untuk memaklumkan kepada orang ramai bahawa Puan Jane Alison, pemberi pinjaman pinjaman peribadi mempunyai membuka peluang kewangan untuk semua orang yang memerlukan apa-apa bantuan kewangan. Kami memberi pinjaman pada kadar 2% kadar faedah kepada individu, syarikat dan syarikat-syarikat di bawah syarat-syarat yang jelas dan mudah difahami dan keadaan. hubungi kami hari ini melalui e-mel di: (saintloans@hotmail.com)

    ReplyDelete
  89. Adakah anda berfikir untuk mendapatkan bantuan kewangan, Adakah anda serius memerlukan pinjaman segera, Adakah anda berfikir untuk memulakan perniagaan anda sendiri, anda berada dalam hutang, ini adalah peluang anda untuk mencapai keinginan anda kerana kami menyediakan pinjaman peribadi, pinjaman perniagaan, dan korporat pinjaman, dan semua jenis pinjaman pada kadar faedah sebanyak 2%, kami menjamin semua pelanggan berharga kami bahawa mereka akan mendapat semua pinjaman masing-masing dan menjadi tahun baru dengan senyuman di wajah mereka.
    Untuk maklumat lanjut, sila hubungi kami sekarang melalui e-mel {} gloryloanfirm@gmail.com

    Maklumat peminjam:

    Nama Penuh: _______________
    Negara: __________________
    Seks: ______________________
    Umur: ______________________
    Jumlah Pinjaman Diperlukan: _______
    Tempoh pinjaman: ____________
    Tujuan pinjaman: _____________
    Nombor Telefon Bimbit: ________

    Puan Glory

    ReplyDelete
  90. Apakah Anda mencari pinjaman bisnis, pinjaman pribadi, pinjaman rumah, mobil
    Pinjaman, pinjaman mahasiswa, pinjaman konsolidasi utang, pinjaman tanpa jaminan, modal ventura, dll .. Atau apakah Anda pernah ditolak pinjaman oleh bank atau keuangan
    lembaga untuk satu atau lebih reasons.You berada di tempat untuk
    solusi pinjaman Anda. Saya seorang pemberi pinjaman pinjaman, saya memberikan pinjaman untuk
    perusahaan dan individu di tingkat suku bunga rendah dan terjangkau
    1,5%. Bunga. Silahkan hubungi kami melalui email {}flooresloaningcoperate@gmail.com.
    terima kasih,
    Mrs floores.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hello,

      Adakah anda memerlukan pinjaman untuk berubah, perniagaan gaya hidup anda atau untuk membeli kereta dan memulakan perniagaan? Kemudian Encik Harrod adalah orang yang terbaik untuk menghubungi untukcheap pinjaman yang baik dan kadar pinjaman yang berpatutan @ kadar faedah 2%. menghubungi beliau hari ini di email: harrodkingcompany@gmail.com

      Delete
  91. Adakah anda pernah ditolak oleh bank anda kerana kredit yang buruk? Dapatkan pinjaman peribadi anda hari ini @ kadar faedah 3% tanpa apa-apa halangan. Anda boleh meminjam apa-apa dari $ 5,000 USD $ 500,000 USD dalam tempoh 1 hingga 25 tahun tanpa penalti pra-pembayaran. Sila balas saya melalui: paulklarenmicrofinance@gmail.com. Terima kasih, Encik Paul Klaren

    ReplyDelete
  92. Hai Semua,
    Adakah anda sedang mencari pinjaman untuk memulakan perniagaan anda atau di mana anda menolak untuk memberi pinjaman, atau anda dalam hutang atau telah anda ditolak oleh bank untuk pinjaman, yuran hubungi saya sekarang dan mendapatkan pinjaman hari ini daripada syarikat kami tanpa cagaran. sejak beberapa tahun sekarang kami telah membangunkan bantuan dan peluang untuk membantu orang-orang seperti anda yang memerlukan untuk menjadi satu kejayaan dalam hidup anda, itulah sebabnya kita memberikan pinjaman kepada semua pelanggan kami pada kadar 2%, dan i juga mahu untuk membiarkan anda tahu bahawa anda sentiasa dialu-alukan untuk syarikat kami dan kita bekerja dengan amanah dan percaya kepada Tuhan, jadi jika anda adalah orang yang yang memerlukan semua bantuan ini, saya akan seperti anda untuk menghubungi kami melalui e-mel hari ini,,, , ed081555.loanfirm@gmail.com
    Yang ikhlas
    Enyasa Desmond Firma Pinjaman

    ReplyDelete
  93. Halo, saya Mrs Sarah James pemberi pinjaman pinjaman yang sah dan dapat diandalkan pinjaman saya
      syarat dan ketentuan yang jelas dan dimengerti pada tingkat bunga 2%. dari
    USD $ 12.000 sampai $ 8.000.000 euro dan pound saja. Aku memberikan pinjaman usaha,
    Pinjaman pribadi, pinjaman mahasiswa, kredit mobil dan pinjaman untuk membayar tagihan. jika kamu
    membutuhkan pinjaman yang harus Anda lakukan adalah untuk Anda untuk menghubungi saya secara langsung
    Dalam: (sarahjamesloanfirm10@gmail.com)
    Tuhan Memberkatimu.
    Hormat kami,
    Mrs Sarah James
    Email: (sarahjamesloanfirm10@gmail.com)

    Catatan: Semua respon harus dikirim ke: (sarahjamesloanfirm10@gmail.com)

    ReplyDelete
  94. MEMERLUKAN PINJAMAN A?

    Memerlukan pinjaman yang boleh diakses, boleh dipercayai, tahan lama
    * Dengan syarikat pinjaman diiktiraf
    * Peratusan yang sangat rendah sebanyak 2%
    * Tempoh pembayaran (1-30) tahun
    * Bayaran bermula selepas 8months
    Permulaan kuat kuasa pinjaman bermula selepas 48jam mel pertama,
    Kami diiktiraf di peringkat global disebabkan oleh pinjaman yang diberikan kepada negara.
    Hubungi kami di mail ini:

    hostloanfirm@gmail.com

    Asad Hassan Akeem
    Ketua Pengarah
    Hostloanfirm.

    ReplyDelete
  95. Adakah anda sedang mencari pinjaman perniagaan? pinjaman peribadi, pinjaman rumah, pinjaman kereta, pinjaman pelajar, pinjaman penyatuan hutang, pinjaman tanpa cagaran, modal teroka, dan lain-lain .. Atau adakah anda telah menolak pinjaman oleh bank atau institusi kewangan untuk apa-apa sebab. Saya adalah seorang James Parker, pemberi pinjaman swasta, pinjaman kepada perniagaan dan individu dalam kadar faedah yang rendah dan berpatutan kadar faedah 2%. jika Berminat? Hubungi kami hari ini di jadkimi@gmail.com dan mendapatkan pinjaman anda hari ini ok ..

    ReplyDelete
  96. TAWARAN PINJAMAN UNTUK SEMUA (MEMOHON SEKARANG)
    Adakah anda seorang ahli perniagaan atau perempuan? Adakah anda dalam mana-mana tekanan kewangan? adakah anda memerlukan wang untuk memulakan perniagaan anda sendiri? Adakah anda mempunyai pendapatan yang rendah
    dan mendapati sukar untuk mendapatkan pinjaman daripada bank-bank tempatan dan institusi kewangan lain? Jawapan: Di sini, Stahl Kristian Firma Pinjaman adalah jawapannya. Kami menawarkan;

    a) pinjaman peribadi, pengembangan perniagaan.
    b) Perniagaan Mula-up dan pendidikan.
    c) penyatuan hutang.
    d) Pinjaman Wang Hard.

    Walau bagaimanapun, kaedah kami menawarkan kemungkinan untuk menunjukkan jumlah
    pinjaman yang diperlukan dan juga jangka masa yang anda mampu untuk menyelesaikan pinjaman
    pembayaran balik dengan kadar faedah sebanyak 2%. Ini memberikan peluang sebenar untuk anda
    mendapatkan wang yang anda perlukan. Calon yang berminat perlu menghubungi kami melalui:
    E-mel: stahlchristianloanfirm@gmail.com
    Telefon: 678-856-6859

    ReplyDelete
  97. Apakah Anda mencari pinjaman bisnis, pinjaman pribadi, pinjaman rumah, mobil
    Pinjaman, pinjaman mahasiswa, pinjaman konsolidasi utang, pinjaman tanpa jaminan, modal ventura, dll .. Atau apakah Anda pernah ditolak pinjaman oleh bank atau keuangan
    lembaga untuk satu atau lebih reasons.You berada di tempat untuk
    solusi pinjaman Anda. Saya seorang pemberi pinjaman pinjaman, saya memberikan pinjaman untuk
    perusahaan dan individu di tingkat suku bunga rendah dan terjangkau
    1,5%. Bunga. Silahkan hubungi kami melalui email {}flooresloaningcoperate@gmail.com.
    terima kasih,
    Mrs floores.

    ReplyDelete
  98. Adakah anda memerlukan pinjaman, untuk membeli sebuah rumah, kereta? Adakah anda dalam apa jua keadaan huru-hara kewangan dan anda mahu untuk menyelesaikan krisis anda? Adakah anda memerlukan pinjaman untuk memulakan perniagaan? Adakah anda memerlukan pinjaman untuk memenuhi permintaan daripada ahli-ahli keluarga atau kekal memberangsangkan dari segi kewangan? Jika ini berlaku maka bimbang lagi kerana kami adalah sebuah syarikat pinjaman peribadi yang bertujuan untuk membantu mereka yang memerlukan dari segi kewangan supaya mereka dapat menjalani kehidupan yang mereka ingini. Isikan borang di bawah dan mendapatkan ia kembali kepada kami melalui e-mel sebagai davidpetersonloanfirm1@outlook.com dan kita akan gembira untuk membantu anda.

    Nama:
    negara:
    Negeri:
    jantina:
    Nombor telefon:

    Isikan ini dan kembali kepada kami melalui e-mel sebagai davidpetersonloanfirm1@outlook.com supaya transaksi pinjaman tersebut boleh memulakan OK.

    Nama: David Peterson
    E-mel: davidpetersonloanfirm1@outlook.com

    ReplyDelete
  99. Hello, saya didatangi nikmat pertolongan morgan, pinjaman peribadi pemberi pinjaman
    dan lulus yang memberikan peluang seumur hidup untuk mencari
    pinjaman. Adakah anda memerlukan pinjaman untuk membayar hutang dengan segera
    anda atau anda memerlukan pinjaman untuk meningkatkan perdagangan anda?
    Anda telah ditolak oleh bank-bank dan lain-lain institusi kewangan? Adakah terdapat
    anda memerlukan pinjaman atau gadai janji penyatuan? kerana kita
    di sini untuk membuat semua masalah anda dari segi kewangan satu kes
    yang mempunyai itu. Kami memberi pinjaman wang kepada individu yang
    memerlukan bantuan dari segi kewangan, wang untuk membayar bil, hutang, atau
    untuk menyembunyikan di rumah pada kadar 2%. Saya ingin menggunakan media ini
    untuk memberitahu anda bahawa kami menyediakan sokongan komersial yang
    menjadi dipercayai dan akan bersedia untuk menawarkan pinjaman kepada
    mana-mana anda berada di dalam Courant dunia dan wang mata yang sentiasa ada
    walaupun itu $ 7000000 USD ..
    Jadi hubungi kami hari ini melalui e-mel di: Gracemorganloancompany@gmail.com

    ReplyDelete
  100. Hello, saya Encik, Mark pemberi pinjaman pinjaman peribadi
    dan disahkan yang memberikan peluang seumur hidup untuk mencari
    pinjaman. Adakah anda memerlukan pinjaman segera untuk membayar hutang
    atau anda memerlukan pinjaman untuk meningkatkan perniagaan anda?
    Anda telah ditolak oleh bank-bank dan institusi kewangan lain? Adakah
    anda memerlukan pinjaman penyatuan atau gadai janji? kerana kita
    berada di sini untuk membuat semua masalah kewangan anda sesuatu
    masa lalu. Kami memberi pinjaman wang kepada individu
    memerlukan bantuan kewangan, wang untuk membayar bil, hutang, atau
    untuk melabur di rumah pada 2%. Saya ingin menggunakan media ini
    untuk memberitahu anda bahawa kami menyediakan bantuan perniagaan
    dipercayai dan akan bersedia untuk menawarkan pinjaman kepada
    anda di mana-mana bahagian dunia dan dalam mana-mana mata wang
    Walaupun sehingga $ 7000000 USD ..
    Jadi hubungi kami hari ini melalui e-mel di: markander121@gmail.com

      
    Yang ikhlas,
    Mark Pelaburan Pinjaman

    ReplyDelete
  101. TAWARAN PINJAMAN UNTUK SEMUA (MOHON SEKARANG)
    Adakah anda seorang ahli perniagaan atau perempuan? Adakah anda dalam mana-mana tekanan kewangan? Adakah anda memerlukan wang untuk memulakan perniagaan anda sendiri? Adakah anda mempunyai pendapatan yang rendah dan sukar untuk mendapatkan pinjaman daripada bank-bank tempatan dan institusi kewangan lain? Jawapan yang ada di sana, Stahl Kristian Firma Pinjaman adalah jawapannya. Kami menawarkan;

    a) pinjaman peribadi, pengembangan perniagaan.
    b) Permulaan Perniagaan dan pendidikan.
    c) penyatuan hutang.
    d) Pinjaman Wang Keras.

    Walau bagaimanapun, kaedah kami menawarkan kemungkinan untuk menunjukkan jumlah pinjaman yang diperlukan dan juga tempoh yang anda mampu untuk melengkapkan pembayaran balik pinjaman dengan kadar faedah sebanyak 2%. Ini memberikan peluang yang sebenar untuk mendapatkan wang yang anda perlukan anda. Calon yang berminat perlu menghubungi kami melalui:
    E-mel: stahlchristianloanfirm@gmail.com
    Telefon: 678-856-6859

    ReplyDelete
  102. Adakah anda memerlukan pinjaman untuk memulakan perniagaan? Ia mengambil
    pinjaman untuk membayar bil-bil anda? Pada masa ini kami tawarkan
    pinjaman pendidikan, pinjaman perniagaan, pinjaman rumah, pinjaman pertanian,
    pinjaman peribadi, pinjaman kereta, dan lain-lain Jika anda perlu
    menyatakan minat anda ke atas pinjaman, supaya kita dapat
    menghantar lebih banyak maklumat kepada anda.
    Hubungi kami melalui e-mel joycerolandloancompany@gmail.com

    ReplyDelete
  103. salam nak tny , apa yg perlu letak di kursus pengajian?

    ReplyDelete
    Replies
    1. nama kursus yg ditawarkan

      Delete
  104. salam, saya dah buat permohonan ybr ni. tapi lepas dah hantar online barus sedar ada maklumat yg salah... mcm mana saya nak betulkan balik? sbb saya takut kalau salah nnt permohonan saya ditolak :(

    ReplyDelete
    Replies
    1. wsalam. not sure. sbb awal-awal dia dh kata permohonan yg dihantar tak boleh edit balik. cuba email /call dwg tanya

      Delete

  105. Hola,
    Esto es para informar al público en general que la señora, BRENDA ESPERANZA un prestamista préstamo privado tiene abrir una oportunidad financiera para todo el mundo en necesidad de ayuda financiera. Damos préstamos a tasa de interés del 2% de los individuos, las empresas y las empresas bajo un términos y condiciones claras y comprensibles Desde
    $ 20.000 a $ 7.000.000 de dólares, euros y libras solamente. Doy a cabo préstamos comerciales,
    Préstamos personales, préstamos estudiantiles, préstamos para automóviles y préstamos para pagar las facturas. póngase en contacto con nosotros hoy en día por e-mail a: (brendahope816@gmail.com)

    ReplyDelete
  106. Salam . cuma nak bertnya . no keahlian tu mcm mana yer ?

    ReplyDelete
  107. Do you need a Loan?
    Are you looking for Finance?
    Are you looking for a Loan to enlarge your business?
    I think you have come to the right place.
    We offer Loans at low interest rate.
    Interested people should please contact us on
    For immediate response to your application, Kindly
    reply to this emails below only:
    ronniefinaid@outlook.com

    Please, do provide us with the Following information if interested.
    LOAN APPLICATION INFORMATION FORM
    First name:
    Middle name:
    Date of birth (yyyy-mm-dd):
    Gender:
    Marital status:
    Total Amount Needed:
    Time Duration:
    Address:
    City:
    State/province:
    Zip/postal code:
    Country:
    Phone:
    Mobile/cellular:
    Monthly Income:
    Occupation:
    Which sites did you know about us.....
    ronniefinaid@outlook.com

    ReplyDelete
  108. Adakah anda memerlukan pinjaman segera?
    * Pemindahan Sangat pantas dan cepat ke akaun bank anda
    Pembayaran bermula lapan bulan selepas anda mendapatkan wang dalam anda
    akaun bank
    * Kadar faedah yang rendah sebanyak 2%
    * Pembayaran jangka panjang (1-30 tahun) Tempoh
    * Syarat-syarat pinjaman yang fleksibel dan bayaran bulanan
    *. Berapa lama masa yang diperlukan untuk membiayai? Selepas memfailkan permohonan pinjaman,
    Anda boleh menjangkakan bahawa tindak balas awal yang kurang daripada 24 jam dan
    pembiayaan dalam tempoh 72-96 jam selepas menerima maklumat yang kita perlukan
    dari awak.

    Hubungi syarikat pinjaman secara sah dan secara rasmi berlesen itu yang Victoria Osteen Firma Pinjaman, A christian dibina Syarikat Pinjaman.
    Maklumat dan permohonan lebih borang untuk pinjaman melalui Hubungi kini melalui Email- victoriaosteenloanfirm@gmail.com

    ReplyDelete
  109. Selamat datang di syarikat pinjaman Merapatkan, kami memberitahu orang ramai melihat bahawa syarikat kami kini memberikan pinjaman dengan kadar faedah yang sangat kecil 0.59% jika anda berminat untuk ini adalah bilangan kami +447053839471 atau hubungi cawangan kami di Afrika pada + 2348150260395 dan anda masih boleh e-mel kepada kami di pendaftaran dalam talian kami:
    bridginloan@gmail.com atau anda boleh visite laman web kami di

    ReplyDelete
  110. Adakah anda memerlukan pinjaman untuk memulakan perniagaan atau untuk membayar bil-bil anda? Kami memberi pinjaman pada kadar faedah 3%, jika Berminat Sila hantar kepada kami, Nama, Jumlah Diperlukan, Tempoh, Nombor Telefon, Alamat, Lokasi dan Bulanan Via Pendapatan E-mel kepada richardfinance88@gmail.com Tell: 919972804519

    ReplyDelete
  111. Adakah anda bosan dengan kecewa, lookig tolong, anda sedang mencari untuk pinjaman sebenar? Nama saya orang Yunani Spencer. gadai janji, pinjaman rumah, pinjaman kereta, pinjaman Hotel, tawaran komersial General Mr Daniel Blake, seseorang itu perlu mengemas kini semua keadaan kewangan dalam dunia / syarikat untuk membantu mereka yang berdaftar pinjaman wang pinjaman peribadi, pinjaman, pinjaman pembinaan, kredit faedah yang rendah kadar modal dan lain-lain 2%, pinjaman perniagaan dan pinjaman perniagaan kredit buruk, memulakan. Kami membiayai projek di tangan dan syarikat / pasangan anda dan saya juga ingin menawarkan pinjaman peribadi kepada pelanggan mereka. hubungi kami melalui e-mel untuk maklumat lanjut: hellenspencerloanfirm@gmail.com

    ReplyDelete
  112. Halo semua,
    Apakah Anda mencari pinjaman untuk memulai bisnis Anda atau di mana Anda menolak untuk memberikan pinjaman, atau Anda dalam utang atau yang Anda ditolak oleh bank untuk pinjaman, biaya untuk menghubungi saya sekarang dan mendapatkan pinjaman hari ini dari perusahaan kami tanpa agunan a. selama bertahun-tahun sekarang kami telah mengembangkan bantuan dan kesempatan untuk bantuan orang-orang seperti Anda yang membutuhkan untuk menjadi sukses dalam hidup Anda, itu sebabnya kami memberikan pinjaman kepada semua klien kami pada tingkat 2%, dan saya juga ingin membiarkan Anda tahu bahwa Anda selalu menyambut untuk perusahaan kami dan kami bekerja dengan kepercayaan dan iman kepada Tuhan, jadi jika Anda adalah orang yang yang membutuhkan semua bantuan ini, saya akan seperti Anda untuk menghubungi kami hari ini melalui email,,, , ed081555.loanfirm@gmail.com
    sungguh-sungguh
    Enyasa Desmond Firm Pinjaman

    ReplyDelete
  113. PINJAMAN CEPAT TAWARAN ONLINE DI GRACE MORGAN PINJAMAN SYARIKAT ... Grace Morgan Pinjaman Syarikat adalah pembekal terkemuka pinjaman Worldwide Tidak kira apa keadaan kewangan anda, kami boleh membantu mendapatkan cash.We anda sendiri menyediakan pinjaman untuk penyatuan hutang, pembaikan rumah, tidak bercagar pinjaman, pinjaman untuk kredit buruk, pinjaman perniagaan, pinjaman peribadi, pinjaman Pelajar, pinjaman kereta, mengurangkan Hutang Kad Kredit, Harta Tanah dan Gadai janji anda pada kadar faedah 2%. Tawaran pinjaman dalam talian kami adalah pantas dan mudah untuk apply.it adalah dijamin 100% dan safe.do hubungi kami sekarang untuk maklumat lanjut: AT Gracemorganloancompany@mail.com

    ReplyDelete
  114. assalamualaikum, nak tanye kalau da masuk tahun ke2 boleh apply lagi ke?? please reply. terima kasih

    ReplyDelete
  115. Hello,

    Mencari pinjaman penyatuan hutang, pinjaman tidak bercagar, pinjaman perniagaan,
    pinjaman rumah, pinjaman kereta, pinjaman pelajar, pinjaman peribadi, modal teroka,,,
    dan lain-lain ..! Saya sedang pemberi pinjaman swasta, saya memberikan pinjaman kepada syarikat-syarikat dan
    Individu mengadar kadar faedah yang rendah dan berpatutan 2%. e-mel: begavegaa@gmail.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. MEMOHON PINJAMAN MURAH DAN MUDAH ANDA
      Jika anda memerlukan wang dan telah dinafikan atau menghadapi masalah mengakses pinjaman daripada bank-bank, dengan penolakan fail permohonan pinjaman anda. Kami adalah rangkaian pakar kewangan swasta dapat membuat pinjaman untuk jumlah yang anda perlukan dan dengan keadaan yang membuat hidup anda lebih mudah. Kami boleh membantu anda dalam bidang-bidang berikut:
      * Kewangan
      * Pinjaman
      * Pinjaman Pelaburan
      * Pinjaman Auto
      * Penyatuan Hutang
      * Barisan Kredit
      * Mortgage Kedua
      * Pembelian kredit
      * Pinjaman Peribadi
      Anda terjebak, Bank adalah dilarang dan anda tidak mendapat manfaat daripada bank-bank atau anda lebih baik mempunyai projek dan memerlukan pembiayaan, kredit lapuk atau memerlukan wang untuk membayar bil-bil, wang untuk melabur dalam perniagaan. Walaupun kami bersedia untuk melayani anda untuk permohonan pinjaman peribadi anda daripada 10,000 USD dan ke atas bagi setiap individu kadar faedah sebanyak 2%. Kami berada dalam kedudukan untuk memenuhi peminjam kami perlukan dalam tempoh 72 jam dari tarikh penerimaan permohonan mereka.
      Sila hubungi kami melalui e-mel kami di: carolineloan@gmail.com...

      Delete
  116. Hello semua,

    Saya seorang pemberi pinjaman swasta, i menawarkan pinjaman pada kadar 2% ini adalah syarikat yang sah dengan penghormatan dan perbezaan kami bersedia untuk membantu anda dalam apa-apa masalah kewangan yang anda kami menawarkan semua jenis pinjaman jadi jika anda berminat dalam tawaran pinjaman ini sila hubungi kami di email kami: rllender@hotmail.com

    Juga menyediakan butiran berikut supaya kita boleh meneruskan dengan pinjaman serta-merta.

    Nama:
    Jumlah yang diperlukan:
    jangka masa:
    negara:
    Tujuan pinjaman:
    Pendapatan bulanan:
    Nombor telefon:

    Hubungi kami dengan butiran di atas ke emel kami: rllender@hotmail.com

    Salam kepada anda semua.

    ReplyDelete

Terima kasih atas kritikan membina :')